Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Tomek91

Gdyby wojna wybuchła w 1942 roku?

Rekomendowane odpowiedzi

dobra, ale dajmy na to ze: adolf wygrał bitwe o anglie, w '42 zaczyna z ruskimi (w tym czasie trwa juz wojna japonii z usa; anglia nie istnieje) :> jak to widzicie dalej :> :>: >

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   

Adolf rozjeżdza ruskich, stany niszczą japonię i mamy dwubiegonowy świat, trwa zimna wojna,

w III Rzeszy dochodzi do rozruchów, kraj się załamuje, jednak i tak zachowuje większą część polski. Perspektywa ogólnie rzecz biorąc nieciekawa.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomek91   

Nie uwzględniamy jednak Chin , które mogłyby odegrać dużą rolę.

A więc japończycy pokonani . W Chinach trwa wojna domowa , którą dajmy na to ( bo nie ma ZSRR) Czank Kaj Szek . No to już trójka . Chiny z USA powinny spokojnie pokonać Rzeszę . Ciekawe gdzieby zorganizowali desant ?? Jest również możliwość ataku przez Syberię i Rosję . Jest bardzo duże pole manewru i można napisać wiele scenariuszów.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   

A jaki interes mają Chiny w ataku na III Rzeszę? Nie uważasz że Chińczycy mimo tego że nie nawidzili Japończyków to by im pomogli jeśli jankesi chcieliby się na stałe zadomowić w japonii?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomek91   
A jaki interes mają Chiny w ataku na III Rzeszę? Nie uważasz że Chińczycy mimo tego że nie nawidzili Japończyków to by im pomogli jeśli jankesi chcieliby się na stałe zadomowić w japonii

Patrzysz na Chiny jako na potęge regionalną . Ja natomiast jako na światowa . Gdyby Hitler stłumił wszystkie powstanie itp. i niemcy byłyby wielką potęgą to samo USA nie zwyciężyłoby nazistów . Musieliby szukać sojusznika , a jedynym potężnym sojusznikiem byłyby Chiny. CZang Kaj Szek za dużo zawdzieńczałby USA i nie zdecydowałby się na zbrojne wystąpienie przeciw nim.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   

TYlko że Chiny od NIemiec dzieliłyby tysiące kilometrów a stany byłyby tuż tuż.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomek91   
TYlko że Chiny od NIemiec dzieliłyby tysiące kilometrów a stany byłyby tuż tuż.

To zależałoby od tego dokąd posuneliby się Niemcy . Mogliby nawet pod samą granicę Chinską .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   

Hitler nigdy nie był zainteresowany przekorczenim Uralu, w tamtych latach nie wiedzieli jeszcze jaka tam kryje się fortuna.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomek91   
Hitler nigdy nie był zainteresowany przekorczenim Uralu, w tamtych latach nie wiedzieli jeszcze jaka tam kryje się fortuna

Kiedyś zasoby naturalne Europy znacznieby się zredukowały i wtedy należało gdzieś szukać innych źródeł ropy . A te w głembi Rosji wystarczyłyby na wiele lat .

Należy też pamiętać , że w Europie prawie do końca wymordowanoby izraelczyków . Na nowo podbitych terenach tworzonoby nowe getta czy obozy koncentracyjne .

To byłoby prawdziwe piekło na ziemi .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

nie wzięliście pod uwage jednego czynnika: USA nie wypowiada wojny III Rzeczy ! bo i z jakiego powodu? walczy tylko z japonią :] ale... zakładam ze Roosvelt BAŁBY się walczyc ze szkopami SAM :]

[ Dodano: 2006-10-10, 22:43 ]

Tomasz DAriusz, małe info (off-topic) taszkient - to stolica uzbekistanu - podobno rośnie tam 3metrowe zielsko, i za 300 $ mozna cały rok imprezował (tak mawiał Bodek) <lol> wokalista oddziału zamkniętego: http://bodek.narkotyki.patrz.pl/

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   
Kiedyś zasoby naturalne Europy znacznieby się zredukowały i wtedy należało gdzieś szukać innych źródeł ropy . A te w głembi Rosji wystarczyłyby na wiele lat .

Należy też pamiętać , że w Europie prawie do końca wymordowanoby izraelczyków . Na nowo podbitych terenach tworzonoby nowe getta czy obozy koncentracyjne .

Ok czyli Adolf(o ile jeszcze by żył) przekroczyłby Ural tylko że wyprawa miałaby miejsce co najmniej kilkanaście lat po zakończeniu II wojny Światowej,a przez te lata Amerykanie siedzieliby w Japonii co z pewnością nie podobałoby się Chinom.

Tak, dlatego założyłem rozpad tego państwa.

nie wzięliście pod uwage jednego czynnika: USA nie wypowiada wojny III Rzeczy ! bo i z jakiego powodu?

W przerwach między paleniem zioła :mrgreen: czytaj dokładniej posty ja napisałem o zimnej wojnie.

Kolega oczywiście wie co to jest?(pytam bo wczoraj dostałem pytanie czy czas pokoju jest dla państwa dobry.)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Koledzy zgadzam sie z waszymi opiniami, jednak mam jedno ale.. przecież Niemcy nie byłyby wstanie utrzymać tak rozległego terytorium. Przecież naród niemiecki też na tej wojnie ginął. Nawet jesli pokonaliby Brytyjczyków, i Rosjan to przeciez nie mieli nieograniczonych zasobów ludzkich.. zakładając, że sama partyzantka radziecka przewyzszała by liczebnie armię Rzeszy :P biorąc pod uwage rozbieżność między potencjałem ludzkim Niemiec i ZSRR. Niemcy musiałby sie wykrwawić. Niezależnie czy wynaleźli by bombe atomową wczesniej czy nie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   

Tak wiemy dlatego założyłem że Niemcy się rozpadną. Jak ja mam z wami dyskutować skoro nie czytacie moich postów?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Tak, dlatego założyłem rozpad tego państwa.

Czytam twoje posty :P Po prostu zrozumiałem, że chodzi ci o rozpad Izraela.. oczwywiście wiem, że tego państwa wtedy jeszcze nawet nie było, ale taka miałem pierwszą myśl :oops: myśle że sprawa zamknięta :(

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta