Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Kadrinazi

Quiz-Polska Okresu Wolnej Elekcji

Rekomendowane odpowiedzi

Nieoczekiwany gość tu zawitał :) Oczywiście osoba i okoliczności się zgadzają, koniuszy miał tak krzyknąć do żołnierza z regimentu arkebuzerii JKM, dzielny ten wojak ocalił życie króla, samemu jednak ginąc.

Pytanie w Twoje ręce Albinosie!

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Jak widać czasem opłaca się czytać czyjeś blogi :) A teraz przechodząc już do pytania. W roku 1669 gen. art. kor. Marcin Kątski, wdał się w pewną awanturę, która mogła zakończyć jego karierę. Cóż to była za awantura, oraz jaki jej element łączy Kątskiego z sienkiewiczowską postacią Jerzego Michała Wołodyjowskiego? Już na starcie mogę podpowiedzieć, że jest to związane z pewnym miejscem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

W pojedynku ponoć zabił Karola Fredrę.

Z Wołodyjowskim łączy go klasztor... Kątski schronił się w klasztorze kamedułów na Bielanach...

Warto przeglądać artykuły na historia.org.pl :)

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

jakie zdarzenie skomentowano słowami:

"Trois médicins ignorants ont plus fait que toute les armées du Roi de Pologne"

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Oczywiście chodziło o rokoszanina Jerzego Lubomirskiego, który zmarł we Wrocławiu wskutek wylewu i niekompetencji swych lekarzy. Dlatego też zostało to skwitowane przez jego profrancuskiego antagonistę słowami:

"Trzech niedouczonych doktorów dokonało więcej niż wojska króla polskiego"

/za: J. Bąkowa "Szlachta województwa krakowskiego wobec opozycji Jerzego Lubomirskiego w latach 1661-1667"/

Syn zaś jego, znany z tego, iż namiętnie tworzył wiersze i poema, najbardziej znany jest właśnie z "O próżności":

"Żyłem źle, żyłem dobrze, dałem przykład z siebie

To sztuka: zażyć życia, a przecie być w niebie"

Może z innej beczki: pierwszy znany dokument wyznaczający zwierzchnictwo nad Cyganami z terenów Rzeczypospolitej pochodzi z 1652 r. List przywilej został wystawiony dla Matiasza Karolowicza.

A jak zwał się drugi; w kolejności; starszy ustanowiony przez Jana Kazimierza?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Chodziło o mianowanie starszym w październiku 1662 roku:

"starszeństwo nad Cyganami tak w koronie jako w Litwie (...) urodzonemu Sebastianowi Gałęzowskiemu".

/Sigillata, t. 5, k. 130v, AGAD; swoją drogą na wiki w zestawieniu są błędy ;)/

Jako, że nikt nie zgadł, coś prostego, co łączy te terminy:

Ślad

Źreb

Sortes

Zrzebia

Zrzet

Zgrzebia

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Strzelę, najwyżej się zbłaźnię ;) Wszystkie te zwroty związane są z uprawą roli :)

Prawdopodobnie celnie... a można dokładniej? ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Hmmm, żebym to ja wiedział ;) znalazłem je w kawałkach ;) Czy były to nazwy określające miary powierzchni?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Hmmm, żebym to ja wiedział ;) znalazłem je w kawałkach ;) Czy były to nazwy określające miary powierzchni?

Oczywiście, terminy miar ziemi występujące w sumariuszach poboru urzędów podskarbińskich :)

Ślad (szlad)- odnotowano w powiatach: wałeckim w woj. poznańskim, kcyńskim i pyzdrskim w woj. kaliskim

Źreb - występujące zwłaszcza we wsiach gdzie wcześniej stosowano miarę radła (Haken) i osadzano je na prawie polskim

Sortes - występowały na Podlasiu obok żerebi

Zrzebia - występujące w 1582 r. w Cetniewie (klucz Sobkowy) i Lebieńcu, jako inna nazwa na zrzety

Zrzet (od XVII w. źrzeb) - występujący w województwie pomorskim, w Ostrowie i Cetniewie równy 1/2 mansi, w innych wsiach identyfikowany z włóką

Zgrzebia - charakterystyczna dla Pomorza Gdańskiego, a zwłaszcza w starostwie mirachowskim

W twoje ręce...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Fuks, ale się udało ;)

Kto, o kim i w jakich okolicznościach miał powiedzieć:

Miły panie hetmanie! Nie tłuczcie tej głowy, siła nam na niej zależy!

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Zygmunt III Waza do hetman Jan Chodkiewicza w trakcie "poczęstunku" w Nyczy, o czym ten ostatni wspomniał w liście do żony Zofii:

"?Stłukłem szklenicę o głowę, a król rzecze: Miły panie hetmanie! Nie tłuczcie tej głowy, siła nam na niej zależy!?.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta