Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Albinos

Powstanie Warszawskie w sztuce i kulturze

Rekomendowane odpowiedzi

dzionga   
rzeźbę

Najsłynniejsza to chyba posąg Małego Powstańca. A z malarstwem to przyznam, że wogóle się nie orientuję, z tej dziedziny to chyba oprócz plakatów nic nie widziałam (o ile plakaty można tu zaliczać).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Najsłynniejsza to chyba posąg Małego Powstańca.

Swoją drogą dziwne, że to właśnie o tym, tak na dobrą sprawę malutkim pomniku, mówi się najwięcej. A to przecież pomnik Powstania Warszawskiego na Placu Krasińskich, jest największym tego typu pomnikiem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
dzionga   
Swoją drogą dziwne, że to właśnie o tym, tak na dobrą sprawę malutkim pomniku, mówi się najwięcej.

Mnie to nie dziwi, bo to jest jeden z najdramatyczniejszych obrazów Powstania- dzieci, które ciągle ryzykowały życie w walce za"Sprawę".

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Zgadzam się z tym, jednak historia pomnika Powstania Warszawskiego, wskazywała by racze, że to o nim powinno się mówić najwięcej, chociażby ze względu na spory, jakie toczyły się wokół niego, jakie toczą się, jak jest postrzegany przez powstańców, mieszkańców Warszawy itp. Ten pomnik to naprawdę niezły kawałek historii.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lu Tzy   
Najsłynniejsza to chyba posąg Małego Powstańca.

Swoją drogą dziwne, że to właśnie o tym, tak na dobrą sprawę malutkim pomniku, mówi się najwięcej. A to przecież pomnik Powstania Warszawskiego na Placu Krasińskich, jest największym tego typu pomnikiem.

Pomniki zyja wlasnym zyciem, niekoniecznie scisle powiazanym z wydarzeniami czy ludzmi, ktorych przedstawiaja. "Maly Powstaniec", chlopczyna w duzo za duzym stahlhelmie stal sie latwo symbolem symboli Powstania. Pojecia nie mam, kto to zrobil, kto odpowiada za projekt i jego zalozenia, ale mieli przeblysk geniuszu. Taka olbrzymia dawka emocji zamknieta w tak malej bryle.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Krótkie pytanie: kto zna historię i spory wokół Pomnika Powstania Warszawskiego (tylko bez szukania w google)? Ciekaw jestem, czemu właśnie Pomnik Małego Powstańca? Wśród osób zainteresowanych PW, to właśnie ten z Placu Krasińskich wzbudza największe emocje.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lu Tzy   
Krótkie pytanie: kto zna historię i spory wokół Pomnika Powstania Warszawskiego (tylko bez szukania w google)? Ciekaw jestem, czemu właśnie Pomnik Małego Powstańca? Wśród osób zainteresowanych PW, to właśnie ten z Placu Krasińskich wzbudza największe emocje.

Bez bicia sie przyznam, ze poszukalem, ale w Wiki, i nie informacji, tylko zdjecia. Obiekt jest mi nieznany. Po 19 latach istnienia.

Spory i boje, wybacz, malo mnie interesuja w odniesieniu do tematu tego tematu :clap:. To sie nadaje na temat nowy, w rodzaju "Odbior spoleczny i wykorzystanie w polityce....itd.".

Moje prywatne zdanie, po obejrzeniu jednej foty: to jest ohydnie i bezwstydnie monumentalne. Zupelnie nie pasuje do roli pomnika gigantycznej, bohaterskiej, wspanialej, heroicznej kleski.

"Maly Powstaniec" to ma w sobie. Dziecko-zolnierz. Banalne? Moze i tak. Jednak czasem nie ma nic lepszego niz banal.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Moje prywatne zdanie, po obejrzeniu jednej foty: to jest ohydnie i bezwstydnie monumentalne. Zupelnie nie pasuje do roli pomnika gigantycznej, bohaterskiej, wspanialej, heroicznej kleski.

"Maly Powstaniec" to ma w sobie. Dziecko-zolnierz. Banalne? Moze i tak. Jednak czasem nie ma nic lepszego niz banal.

I właśnie to mnie dziwi. Pomnik wywołuje tyle kontrowersji (dla mnie osobiście nie ma w nim nic złego), a jednak nie mówi się o nim aż tyle, co o Pomniku Małego Powstańca.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Spory i boje, wybacz, malo mnie interesuja w odniesieniu do tematu tego tematu ;) .

Jednak mają znaczenie. Im więcej sporów przy czymś, tym teoretycznie głośniej o tym powinno być... a tymczasem jak się okazuje, pomnik ten jest mniej znany, niż ten na Podwalu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
dzionga   
pomnik ten jest mniej znany, niż ten na Podwalu

Pamiętam jeszcze pomnik Małego Powstańca z podręcznika do polskiego z gimnazjum. Akurat w tym przypadku łatwo da się to wytłumaczyć- obraz małego dziecka sprawia, że ten temat staje się jakby bliższy młodym ludziom.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

To już rozumiem, jednak nie dla każdego pomnik ten kojarzy się z dzieciństwem. Więc to wytłumaczenie można odnieść na dobrą sprawę, tylko do pewnej grupy osób.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lu Tzy   
Spory i boje, wybacz, malo mnie interesuja w odniesieniu do tematu tego tematu ;) .

Jednak mają znaczenie. Im więcej sporów przy czymś, tym teoretycznie głośniej o tym powinno być... a tymczasem jak się okazuje, pomnik ten jest mniej znany, niż ten na Podwalu.

Moze dlatego (o moja proznosci) , ze wiekszosc ludzi osadza go podobnie jak ja? Wstydliwa monumentalna ohyda?

Powstanie Warszawskie to rzecz straszna we wspomnieniach. I dla kombatantow, i dla cywilow. Pomnik Powstania to, tak naprawde, nagrobek Warszawy. Monument tu pasuje jak piesc do nosa. Maluch w helmie - powtarzam - to dzielo geniusza.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
dzionga   

Myślę, że ogólnie pomnik Małego Powstańca jest łatwiejszy w odbiorze, nie tylko dla dzieci czy młodzieży, ale dla ogółu społeczeństwa, bo patrząc na ten pomnik jasno widać, że mamy do czynienia z małym powstańcem, natomiast pomnik Powstania Waeszawskiego na pierwszy rzut oka może sprawiać wrażenie przedstawienia jakiejś innej bitwy. Tak w każdym razie odbieram to ja.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
natomiast pomnik Powstania Waeszawskiego na pierwszy rzut oka może sprawiać wrażenie przedstawienia jakiejś innej bitwy.

W centrum Warszawy? Postaci schodzące do kanału?

A teraz odnośnie Pomnika Małego Powstańca. Fragment artykułu pana Andrzeja Osęki "Jawa czy sen":

Osobliwą karierę zrobiła nieduża figurka, znana jako "Powstańczyk". Wykonał ją w roku 1945 bardzo młody wówczas Jerzy Jarnuszkiewicz, później wybitny rzeźbiarz (zmarły niedawno). Przedstawił chłopca w za dużym na niego hełmie, z powstańczymi emblematami (opaska z "kotwicą" etc.). Heroizm wojownika jawi się tu w wersji rzewnej. Jego źródłem były opowieści o dzieciach, które przyłączały się do powstania jako gońcy, łącznicy. W rzeczywistości dzieci takie - nie bardzo wiadomo, ile ich było - ginęły szybko, bo choć małe i zwinne, nie potrafiły ocenić niebezpieczeństwa i nie bały się. W latach 60. masową produkcję tej figurki podjął giser i wytwórca metalowej galanterii o nazwisku Miecznik. Sprzedawał "Powstańczyka" całkiem zinfantylizowanego, przerobionego na bobasa z pistoletem automatycznym. Jarnuszkiewicz wytoczył mu proces o plagiat - i wówczas okazało się, że Miecznika bronią jakieś siły w wojsku. Na rozprawie pojawił się pułkownik, który - choć nie miał nic do powiedzenia - chronił gisera autorytetem munduru. Legendę Powstania próbowali wtedy uprościć i zawłaszczyć patrioci, tworzący w partii frakcję "partyzantów".

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta