Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Albinos

Quiz - Polska pod okupacją

Rekomendowane odpowiedzi

widiowy7   

Rezydent polskiego wywiadu w Sztokholmie, udaremnił plan opanowania tego miasta, przez niemiecką V kolumnę.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Urodzony na Litwie w 1900r. w wiku 18 lat wstępuje do WP. Chorąży 85 pp otrzymuje Order VM kl.V za wojnę bolszewicką. Por. ze starszeństwem 1.06.1924r. W 1926 skierowany jako wykładowca do SPP. Był oficerem wywiadu (popularnej ``dwójki``). W czasie wojny działał nie tylko na terenie Rzeszy, ale również w krajach nadbałtyckich ( Litwa, Łotwa, Finlandia i Szwecja). Zaprzyjaźniony z wywiadem japońskim przerzucił z Polski do Londynu sztandar ofiarowany lotnikom i sztandar 81 Pułku Strzelców Grodzieńskich. W 1944r. powrócił do służby liniowej i służył w 3 DSK, za walki na froncie włoskim otrzymał Krzyż Złoty Orderu VM kl.IV. Wiadomo , że w 1972 przebywał w Kanadzie

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Zadziwia mnie szybkość z jaką odgadujesz hasła, gdy masz już prawidłowe dane. Jestem pełen podziwu.

Twoja kolej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Przy takiej podpowiedzi jaką podałeś, sztuką byłoby nieodgadnięcie poprawnej odpowiedzi;)

Czas na pytanie: W sierpniu '44 w Warszawie ukazywało się pismo "Głos Starego Miasta". Proszę podać nazwę pisma którego kontynuacją było, oraz nazwiska dwóch redaktorów.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Ja się niestety muszę poddac, znalazłem tylko że było to pisemko NSZ i nic więcej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Podpowiedź: jednym z redaktorów był Klaudiusz Hrabyk.

No cóż, skoro nie ma chętnych podaję odpowiedź: chodziło właśnie o Hrabyka oraz Bogdana Gębarskiego, a pismem którego kontynuacją był "Głos..." był "Żołnierz Starego Miasta".

Nowe pytanie: W powstaniu dowódca kompanii w Batalionie "Zaręba-Piorun" po kapitulacji w obozach jenieckich w Lamsdorf, Sandbostel i Lubece. We wrześniu '39 walczył w obronie Warszawy w 1. pp Obrony Pragi. O kim mowa?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Mam nazwiska tych trzech dowódców kompanii. Ale nijak nie mogę znależć, który gdzie trafił po Powstaniu, ani gdzie walczyli we wrześniu 1939 roku.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Dokładnie 19 lutego '41 został aresztowany przez Gestapo w Łowiczu, zwolniono go w kwietniu po przekupieniu funkcjonariuszy. Od lutego '44 dowódca batalionu szturmowego PKB. To tylko kilka z jego funkcji, mam jednak nadzieję, że wystarczą do znalezienia tego właściwego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Odpowiedzi nie znalazłem ale:

por "Jur" Jerzy Marcinkowski działał w bazie lotniczej "Łużyce".

Rotmistrz "Witold"- Eugeniusz Jaworski, jako oficer kawalerii nie mógł walczyć we wrześniu 1939 roku w pułku piechoty.

Stawiam więc na por,"Ambrozję" -Jerzego Marcinkowskiego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Stawiasz na dobry pseudonim. Jerzy Marcinkowski używał pseudonimu "Jur", co sam zresztą napisałeś wyżej, proszę o poprawkę;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

No tak znowu pomyłka. "Ambrozja" to pseudonim porucznika Alfreda Kurczewskiego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Teraz oczywiście dobrze;) Kurczewski znany był także pod pseudonimem "Szreniawa". Twoja kolej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

O tej akcji nigdy nic nie słyszałem. Jest to zamieszczone ponad tymi tablicami. Moje pytanie:

W jakiej akcji ci żołnierze zginęli?

Dodatkowe, ale nie mające wpływu na quiz, gdzie te tablice wiszą?

post-2619-1204663254.jpg

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.