Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Albinos

Kluczowe momenty Powstania Warszawskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Albinos   

Powstanie Warszawskie przechodziło różne etapy. Od początkowego chaosu, przez krótkotrwałe powodzenie strony polskiej aż po przewagę Niemców, większą bądź też mniejszą. W trakcie walk możemy wyróżnić kilka starć, kilka momentów o naprawdę dużym znaczeniu dla losów całego powstania. Od pozostania Zgrupowania "Radosław" na Woli w pierwszych dniach sierpnia i nieudanych ataków na mosty, przez zajęcie PWPW, walki o małą i dużą PAST-ę aż po utratę PWPW i Powiśla.

Które momenty walk w Warszawie uważacie za najważniejsze, które miały największe znaczenie dla losów powstania, jakie były ich efekty, czy można było sukcesy wykorzystać lepiej, czy można było zapobiec niektórym porażkom?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Kluczowym momentem to według mnie był pobyt Komendy Głównej AK na Woli w chwili wybuchu walk. Mieli przecież być na Mokotowie, pod opieką pułku "Baszta" ( batalion sztabowy ). Zdezorganizowało to całkowicie dowodzenie walkami w początkowym, najważniejszym dla Powstania okresie.

Zgrupowanie Radosław, zamiast walczyć zjednostkami niemieckimi, które przebijały się w kierunku mostu Kierbedzia, stało w zasadzie bezczynnie,przez kilka dni, opekując sie "wodzami"

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Kluczowym momentem to według mnie był pobyt Komendy Głównej AK na Woli w chwili wybuchu walk.

Zgadzam się, tyle że akurat w całkowicie innym kontekście.

Mieli przecież być na Mokotowie, pod opieką pułku "Baszta" ( batalion sztabowy ).

Razem ze Zgrupowaniem "Radosław". Na Woli oddziały "Waligóry" były bardzo słabo uzbrojone, na ok 2650 powstańców zaledwie co piąty był uzbrojony, więc wzmocnienie w postaci doborowych batalionów KeDywu miało dla tej dzielnicy ogromne znaczenie.

Zgrupowanie Radosław, zamiast walczyć zjednostkami niemieckimi, które przebijały się w kierunku mostu Kierbedzia, stało w zasadzie bezczynnie,przez kilka dni, opekując sie "wodzami"

A do 11 sierpnia to co oni robili, chyba nie chcesz mi powiedzieć, że tylko "pilnowali wodzów"? Od pierwszych dni powstania cały czas w ogniu walki, cały czas na pierwszej linii. Kto powstrzymywał natarcia niemieckie wzdłuż Górczewskiej i Wolskiej? Kto 5 sierpnia zatrzymał na Kercelaku natarcie Kampfgruppe Reinefarth w stronę mostu Kierbedzia? Gdyby nie obecność Zgrupowania "Radosław" na Woli w pierwszym okresie powstania, Niemcy przejechali by się po oddziałach wolskich w pierwszych dniach,a wówczas Starówka miała by ogromne problemy z przygotowaniem się do obrony. Mówił zresztą o tym "Wachnowski". Utrzymanie cmentarzy na Woli dało załodze Starego Miasta szansę na zorganizowanie obrony, dopiero po 8 sierpnia można mówić o niepotrzebnym trwaniu oddziałów "Radosława" na Woli. Chyba nie muszę tłumaczyć, jakie było znaczenie Starówki dla walk powstańczych.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   
Kto 5 sierpnia zatrzymał na Kercelaku natarcie Kampfgruppe Reinefarth w stronę mostu Kierbedzia

Zgadza się, Radosław. Ale czy żeby się znaleźć na kercelaku, nie musiały najpierw walczyć z wolskim zgrupowaniem AK Waligóry? A to oznacza że byli raczej źle ustawieni, powinni być bardziej w głębi Woli, aby móc wesprzeć wolskie oddziały.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
A to oznacza że byli raczej źle ustawieni, powinni być bardziej w głębi Woli, aby móc wesprzeć wolskie oddziały.

Czy byli źle ustawieni? W mojej ocenie nie, w końcu znaleźli się niemalże dokładnie naprzeciwko szpicy oddziałów niemieckich nacierających w stronę mostu Kierbedzia. Mogli co prawda skupić tam większą część swoich sił, ale przecież byłoby to jednoznaczne z osłabieniem innych rejonów obrony. Powstańcy nie mogli sobie pozwolić na luksus w postaci odwodów, które można było ustawić gdzieś za liniami, aby w razie czego szybciej zatrzymywać nacierającego nieprzyjaciela. Tutaj wszystkie oddziały trzeba było rzucić do walki na pierwszej linii. Akurat 5 sierpnia natarcie odbywało się wzdłuż Górczewskiej i Wolskiej, większa część oddziałów "Radosława" broniła Górczewskiej, tymczasem okazało się, że to Wolska byłą linią głównego natarcia. Kto mógł się tego spodziewać? Nikt, trzeba było zaryzykować.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

A może pamiętasz kiedy Mazurkiewicz zaproponował żeby jego zgrupowanie wycofało się do Kampinosu?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
A może pamiętasz kiedy Mazurkiewicz zaproponował żeby jego zgrupowanie wycofało się do Kampinosu?

Akurat plan wycofania się do Kampinosu był rozważany przez "Radosława" jeszcze przed rozpoczęciem walk. Sam "Bór" w pewnym momencie poprosił go, aby opracował plan wydostania się do lasów. Najlepsze warunki ku temu miały miejsce w dniach 3-4 sierpnia, około godzin wieczornych. W kolejnych dniach szanse malały, aby w końcu 6 sierpnia upaść zupełnie.

Domyślam się, że chcesz co przez to udowodnić, tylko zastanawiam się co?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Nic żadna spiskowa teoria dziejów :D

Od jakiegoś czasu ,poprostu zacząłem zastanawiać się, czy to zgrupowanie nie zostało źle użyte. Może w złym miejscu. Jest to oczywiście OT, ale można by założyć temat gdzie powinni być 1-ego sierpnia?

Sam nie mam pomysłu.

Może mieliby szanse na zdobycie przyczółków mostowych? Nie wiem.

I nie myśl, ze ja nie doceniam ich ceny krwi. Dla mnie to JEST najlepsze zrupowanie powstańcze

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Nic żadna spiskowa teoria dziejów :D

Już się zacząłem bać czy gdzieś czegoś nie pominąłem:)

I nie myśl, ze ja nie doceniam ich ceny krwi. Dla mnie to JEST najlepsze zrupowanie powstańcze

Nawet przez myśl mi to nie przeszło;)

Co do ewentualnego użycia tegoż zgrupowania, zapraszam tutaj: http://www.historia.org.pl/forum/viewtopic.php?t=2601 .

Ewentualnie o walkach na Woli: http://www.historia.org.pl/forum/viewtopic.php?t=2671 .

PS. Cieszę się, że na forum pokazał się wreszcie ktoś, z kim mogę miło i rzeczowo porozmawiać o PW:)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta