Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
AdekBossek

Powstanie Warszawskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na wstępie przepraszam za brak precyzyjności jednak więcej informacji nie posiadam. Poszukuje nazwy operacji, pseudonimów czy nazwisk, czegokolwiek co mogłoby naprowadzić mnie na jakiś ślad odnośnie tego dnia. Do sedna: poszukuje informacji o jednej z akcji podczas powstania warszawskiego, w której część/całość powstańców ginie jakby nie patrzeć w obronie ojczyzny.

Pozdrawiam serdecznie.

PS: Jeśli działy pomyliłem to przepraszam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

To grupa powstańców czy cywili? Poza tym czy Ty szukasz jakiejś konkretnej akcji, o której słyszałeś, czy tylko pytasz tak ogólnie?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

słyszałem o niej, ciężko mi powiedzieć czy to byli powstańcy czy cywile, jak się nie mylę to był to atak na jakiś posterunek, skład amunicji ... nie pamietam ^_^

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Problem w tym, że takich historii w Powstaniu była masa. Jakbyś był w stanie uściślić cokolwiek (pierwsza połowa sierpnia, koniec września, Wola, Mokotów itp.), to można by spróbować poszukać.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Hm postaram się sprecyzować w taki sposób; historia została ukazana mniej więcej tak: młodzi ludzie przygotowujący się do ów akcji (w każdym razie czym heroiczny, słyszałem tą opowieść kilka lat temu, a jak wiadomo pamięć ludzka jest zawodna ) dokonują swego, lecz później giną. Historia dotyczy młodych ludzi, którzy mieli jeszcze kawał życia przed sobą, lecz zostało brutalnie przerwane. Słyszałem o tym przy okazji poświęcenia się dla dobra ogółu, bodajże jako ówczesny przykład mesjanizmu. Piszcie co Wam przyjdzie na myśli, doczytam sobie sam na ten temat, może skojarzę jakiś pseudonim...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

To nam dalej nic nie daje:) To może być pierwsza akcja z brzegu. Chociażby początek Powstania i Pułk AK "Jeleń". Walki o Nordwache. Szturm domu Schichta 1 sierpnia. Walki na Stawkach 11 sierpnia. Wola i 1 sierpnia (tutaj masakra oddziałów por. "Ostoi").

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   
(tutaj masakra oddziałów por. "Ostoi").

Na pewno masakra?

A do tematu bym dodał odwrót oddziałów atakujących lotnisko na Bielanach.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Na pewno masakra?

Biorąc pod uwagę, że oddziały jego zostały zaatakowane przez wroga dysponującego m.in. czołgami, a po godzinie walki rannych rozstrzelano... to tak, masakra.

to nie był żaden pułk, to była zwykła grupa młodych ludzi, która podjęła się walki z tego co zrozumiałem

Nazwy "pułk" nie rozumiałbym tutaj dosłownie. W warunkach powstańczych w sporej części są to terminy czysto umowne. Tym niemniej, bez jakichkolwiek konkretów nie jestem w stanie Ci pomóc. To co podajesz, można podciągnąć pod całkiem sporą liczbę akcji.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Poleciłbym na początek lekturę Stanisława Padlewskiego : Wolność krzyżami się znaczy"

Kilka pierwszych dni Powstania we wspomnieniach uczestników.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

To skoro o Podlewskim mowa, to w zasadzie polecić można pozostałe dwie pozycje, czyli Przemarsz przez piekło i Rapsodia żoliborska. To są nawet nie tyle same wspomnienia, co opisy oparte na relacjach uczestników.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

To nie była książka, bardziej opowieść ludowa tak to sobie nazwijmy o młodych bohaterach tego okresu, z tego co kojarze Podlewski tego nie opisywał. Potrzebuję konkretnych nazw akcji dywersyjnych/bojowych podczas Powstania Warszawskiego, które opowiada o ludziach, którzy podjęli walkę z Niemcami i przypłacili to życiem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Ale takich nazw nie znajdziesz. Na palcach jednej ręki można policzyć akcje, które dostały swoje własne nazwy. Inne to po prostu opisy typu "szturm na...", "przebicie przez...". Bez szczegółów nic nie znajdziesz. Każda z wyżej podanych akcji pasuje do tego co podałeś. Poza tym w trakcie Powstania codziennie młodzi ludzie ginęli w "obronie Ojczyzny, podejmując walkę z Niemcami". Masz więc do przekopania dosłownie 63 dni. To o czym mówisz, to równie dobrze mogła być ogólna historia, nie mająca rzeczywistego odbicia w faktach.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta