Skocz do zawartości

Olanna

Użytkownicy
  • Zawartość

    2
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez Olanna

  1. Witam, piszę do szuflady o kulturze jedzenia starożytnych Rzymian, głównie cesarzy. W związku tym na podstawie Żywotów Cezarów Swetoniusza i autora Historia Augusta wybrałam czterech cesarzy z Żywotów: Kaligula, Klaudiusz, Neron, Wespazjan i kolejno czterech z HA: Hadrian, Marek Aureliusz, Kommodus, Heliogabal. Zestawiłam ich ze sobą pod względem cech sposobu ucztowania: np. Kaligula - Kommodus - okrucieństwo. Nie podaję jak dokładnie to zrobiłam,żeby nic nikomu nie zasugerować. Jestem bardzo ciekawa czy Wy widzicie jakieś podobieństwo w ucztowaniu tych cesarzy, a może wybralibyście zupełnie inne osoby do takiego zestawienia? Pozdrawiam
  2. Ucztowanie wybranych cesarzy rzymskich

    W sumie to zależy, co jest opisane w źródłach, mimowolnie u Kaliguli skupiałam się raczej na zachowaniu, ponieważ Swetoniusz szerzej rozpisywał się na temat "zabaw" towarzyszących przy stole. Przykłady okrucieństwa u Kaliguli: Pewnego wieczoru podczas uczty z przyjaciółmi rozkazał swych gości wrzucić do morza, po czym nakazał taranować ich statkami uzbrojonymi w muszle ostryg na dziobie. Miał również w zwyczaju instruować kata przy torturach podczas uczt. Nie będę się rozpisywać, ale miał chłopak zamiłowanie do rozlewu krwi. Natomiast na przykład u Heliogabala wszystkiego po trochu. Interesuje mnie tak naprawdę wszystko, co tworzy ucztę jako całość, zarówno kulinaria jak i to co działo się podczas zabaw towarzyskich, które były nieodłączną częścią commissatio.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.