Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Kadrinazi

Wenden, Selbork...

Recommended Posts

eginthen   

No tak ,wlasnie na tym polega dyskusja , aby wyjasnic w niej watpliwosci i nieporozumienia . PS. odnosnie ,, Towarzyszy Pancernych ,, jest o nich informacja ,ze Jan K. Chodkiewicz w bitwie pod Kircholmem w 1605 roku uzyl przeciw Szwedom Husarii i Towarzyszy Pancernych , jest to pewna informacja historyczna .

Off top nam sie robi, ale przynajmniej inflancko-litewski :P

Eginthen - jakim cudem pancerni mogli walczyć pod Kircholmem, jeżeli nazwa formacji została wprowadzona w 1648 roku? Chodkiewicz miał w tej bitwie husarię, jazdę kozacką, arkebzuerow, rajtarię kurlandzką, Tatarow, wolentarzy, prawdopodobnie petyhorcow - ale pancernych tam nie było i być nie mogło. Jakie jest źrodło tej 'pewnej informacji historycznej'?

eginthen   

No tak , moze informacje z Wikipedii sa niezbyt ,, pewne ,, bo wlasnie tam jest tak napisane , ze J.K Chodkiewicz pod Kircholmem , do glownego uderzenia na Szwedow uzyl Husarii i ,, jazdy pancernej ,, . Ale chyle czolo przed Toba , bo jak widze jestes lepiej zorientowanym w militarnych ,, szczegolikach . Jedynie czym moge sie pochwalic to , to ze moj przodek w linii prostej walczyl pod J.K Chodkiewiczem w 1605r.

Tofik   

"Jedynie czym moge sie pochwalic to , to ze moj przodek w linii prostej walczyl pod J.K Chodkiewiczem w 1605r. "

Wiesz, w której chorągwi?

Nazwy 'pancerny' w przypadku Cecory, jak zapewne wielu wie, użył również p. Kacper Śledziński za co dostało mu się po uszach :P Od biedy IMHO można dopuszczać ten termin, bo dotyczy prawie tej samej formacji.

P.S. OFFTOP

eginthen   

Niestety nie wiem w ktorej Choragwi , w herbarzu Ks. Wijuka - Kojalowicza , napisano , ze wiele lat spedzil w obozach pod J .K Chodkiewiczem . Po smierci J. K.Chodkiewicza , zapewne zaciagnal sie pod Radziwilla , bo jest wymieniony jako oficer (Eygird) w bitwie pod Selborkiem 1626 roku . Oczywiscie moze tutaj chodzic o jego brata Pawla , ktory byl wslawiony z bitwy spod Smolenska w 1609 /1611 roku .

Nazwy 'pancerny' w przypadku Cecory, jak zapewne wielu wie, użył również p. Kacper Śledziński za co dostało mu się po uszach ;) Od biedy IMHO można dopuszczać ten termin, bo dotyczy prawie tej samej formacji.

Tofiku - nie można używać takiej nazwy, bo została ona wprowadzona dopiero 28 lat po Cecorze :) Jest to błąd w terminologii.

Eginthen - być może Eygird służył w jednej z rot arkebuzerskich - w latach 1625+ widzimy jego nazwisko jako d-cy oddziału dragonow, potem piechoty cudzoziemskiej. Być może właśnie w formacjach 'cudzoziemskich' służył pod Chodkiewiczem?

eginthen   

Byc moze masz racje , tylko nie zapominaj ze Eygird to rdzenny Zmudzin a nie cudzoziemiec , lecz nie widze przeszkody aby sluzyl wsrod cudzoziemcow . Synowie Marcyana , Zygmunt i Jerzy byli chorazymi jazdy w wojnach przeciw Moskwie i Szwedom w latach 1654/1665 . Dlatego uwazam ze tradycja w rodzinie byla raczej ,, jazda,, (choc i w tym przypadku doswiadczony w wojaczce ,, oficer jazdy,, mogl dowodzic piechota , jedno z drugim sie nie mija zwlaszcza na wojnie). Dziekuje za wszelkie podpowiedzi bo sa bardzo cenne w odnajdywaniu przeszlosci dotyczacej mojego rodu .

Biorąc pod uwagę że dostawał poźniej listy przepowiednie na jednostki cudzoziemskie mogłoby oznaczać, że miał jakieś doświadczenie w tego typu formacjach (arkebuzeria/rajtaria lub piechota) - tu jednak bez dokładniejszego grzebania w materiałach archiwalnych można snuć tylko domysły.

Nowe informacje o siłach litewskich w bitwie pod Wenden z 30 września 1626 roku. W przypadku kawalerii podane są stany etatowe:

Poprzednio miałem takie dane:

- na pewno jedna z trzech chorągwi husarii Krzysztofa Radziwiłła, polnego hetmana litewskiego - 'biała' lub 'żołta' pod porucznikiem Blinstrubem (jej sztandar zdobyli Szwedzi)

- brak mi tu innych danych, ale być może w bitwie brała udział reszta pułku Radziwiłła - dwie pozostałe chorągwie husarii Radziwiłła ('czerwona' pod porucznikiem Pokirskim, 'biała' lub 'żołta' pod porucznikiem Gorajskim) oraz chorągwie:

- Mikołaja Abramowicza (85 żołnierzy typ nieznany

- Eygirda (140 żołnierzy) - piechota niemiecka

- Szandrona (125 żołnierzy) - piechota niemiecka lub szkocka

- Donowaya (100 żołnierzy) - piechota niemiecka lub szkocka

- Gorajskiego (albo chodzi tu o chorągiew husarii Radziwiłła albo inną chorągiew gdzie ten porucznik był tym razem rotmistrzem).

Aktualnie (w oparciu o 'Wojnę inflancką 1625-1629' Henryka Wisnera):

- chorągiew husarii Aleksandra Gosiewskiego - 200 koni

- chorągiew husarii hetmana Radziwiłła pod por. Adamem Blinstrubem - 143 konie

- chorągiew husarii hetmana Radziwiłła pod por. Piotrem Gorajskim - 150 koni

- chorągiew husarii Jana Skumina Tyszkiewicza - 200 koni

- rota rajtarii Ernesta Korffa -130 koni

- rota rajtarii Ungera - nieznana wielkość

- cztery chorągwie jazdy kozackiej - razem ok. 500 koni

- rota piechoty polskiej Murawickiego - zaledwie 30 ludzi (stan etatowy to 200!)

- piechota cudzoziemska - ok. 300 (stany etatowe to ok. 700 ludzi, ale wielu żołnierzy było chorych i nie wzięło udziału w bitwie) - roty Mikołaja Abramowicza, Johan Donowaya, Szandrona, Zelderbacha, jedna rota dragońska)

Hmm, ciekawe tematy na tym forum poruszacie ;).

Może odrobinę pomogę. Znalazłem kiedyś w sieci (na google books bodajże) książkę pisaną przez polskiego szlachcica z Inflant. Pisana była ok. połowy XVIII w. a jej tematem przewodnim była właśnie historia Inflant. Pisał tam ów szlachcic i o wojnie ze Szwedami. Coś mi się po głowie kołacze, że pisał również o którejś z tych bitew. Postaram się to odszukać, bo chyba nawet mam to u siebie na dysku.

Inna sprawa. Odezwał się do mnie kiedyś pewien historyk, który zapewniał mnie, że odszukał nieznany wcześniej diariusz wojny w Inflantach - wojny lat 1626-1629. Miał on być przygotowany do publikacji w którymś roczniku toruńskim. Niestety w międzyczasie miałem problemy z komputerem i straciłem całą pocztę - także i kontakt do tego historyka. Szukałem później po tych rocznikach i nic nie znalazłem. Ale może w międzyczasie to opublikowano? Trzebaby jeszcze raz je przejrzeć. To ostatnie można zrobić w sieci.

Hmm, ciekawe tematy na tym forum poruszacie ;).

Może odrobinę pomogę. Znalazłem kiedyś w sieci (na google books bodajże) książkę pisaną przez polskiego szlachcica z Inflant. Pisana była ok. połowy XVIII w. a jej tematem przewodnim była właśnie historia Inflant. Pisał tam ów szlachcic i o wojnie ze Szwedami. Coś mi się po głowie kołacze, że pisał również o którejś z tych bitew. Postaram się to odszukać, bo chyba nawet mam to u siebie na dysku.

Znalazłem

http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2?id...s=1〈=pl

s. 343 i poprzednie - opis kampanii w Inflantach i w Prusach. W tym bitwa pod Treyden 1628.

Edited by Radosław Sikora

Dzięki za linka Radku, jednak wzmianka o Treiden jest błędna - dowodzący Szwedami Horn nie był feldmarszałkiem, Litwinami nie dowodził Gosiewski (które zresztą nie był hetmanem polnym litewskim) a Korff (Wojciech?). Nieco o tym starciu napisałem tutaj:

https://forum.historia.org.pl/index.php?showtopic=10026

Nie do końca - hetman polny Radziwiłł miał komendę tylko nad swoimi zaciągami. Nowym hetmanem wielkim został Lew Sapieha i to on miał (w teorii) zwierzchnictwo nad armią (de facto tylko nad swoją dywizją)

Od grudnia 1625 roku dywizja Lwa Sapiehy dowodził jego syn - Jan Stanisław Sapieha - ten ktory 'popisał' się pod Walmozją. Oddziałem wydzielonym z tej dywizji dowodził Aleksander Korwin Gosiewski.

W 1626 roku dywizją Radziwiłła dowodził Mikołaj Abramowicz (Abrahamowicz).

Przez pewien czas częścią sił litewskich dowodził też Samuel Pac, Wojciech Korff, Henryk Szmeling.

Konflikty na osi Radziwiłł-Sapieha-Gosiewski bardzo pomagały Szwedom w toku całej wojny ;)

eginthen   

Witam Kadrinazi ... masz racje , tak to na wojnie bywa , ze aspiracje i ambicje poszczegolnych dowodzcow oslabialy strone polska .

*

Od siebie dodam jeszcze tylko , ze po odszukaniu dokumentow z biblioteki Radziwilowskiej w "Akta dawne Wa-wa " , wiosna 1625 roku kapitan dragonii Eygird bronil zamku w Birzanach (60 ludzi) , latem hetman Radziwil przydzielil jemu piechote niemiecka i moim zdaniem czesc dragonii ( w sile 101 ludzi ). Z tego wynika ze kapitan Eygird sluzyl bez przerwy pod hetmanem Krzysztofem Radziwilem , a w 1626 roku pod Selborkiem mial pod soba 140 ludzi piechoty niemieckiej (jednak mogli wsrod nich byc i dragonii , poniewaz dwokrotnie we wczesniejszych dokumontach Eygird nazywany jest kapitanem dragonii ) . I jak slusznie zauwazyles nie ma nic wspolnego z ,, pancernymi ,, .

Pozdrawiam