Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
jurek.solecki

Bitwy na terenie Francji

Recommended Posts

Witam.

Mam do uczestników forum dwa tematy związane armią niemiecką.

1. dziadek mój w latach 1905 - 1908 służył:

Mateusz Solecki ur. Stara Ruda 9 Ollenrode )pow. Grudziądz 21 września 1971r

4 Pułk Strzelców Konnych (Jäger-Regiment zu Pferde Nr. 4) – w Grudziądzu (Graudenz) 3 Eskadr. to jest napis na kuflu pamiątkowym jaki dostał od kolegów jak "odchodził do cywila"

następnie brał udział w walkach I wojny, skąd wrócił cały i zdrowy.

2. ojciec Alojzy Solecki ur. Stara Ruda ( Ollenrode )pow. Grudziądz 7 listopad 1899. Około 1916r. powołany został do wojska i służył w artyleri. W latach 1920r powołany został do wojska polskiego i też słuzył w artyleri, ukończył kurs łączności w Sokołowie.W książecce wojskowej są dwa wpisy dotyczące służby w armii niemieckiej:

front francuski oraz wymienine nazwy bitewGóra Loretańska, Szampania?, Kememeberg, Reims i Belfort

I teraz mam prośbę o pomoc do uczestników forum:

odnośnie dziadka Mateusza- czy można ustalic jego wojenne losy ( gdzie walczył jego pułk , ważniejsze bitwy )

odnośnie ojca - czy na podstawie tych zapisów można ustalić w jakim pułku lub kompanii służył

Prośba moja związane jest z tym, że nie znam języka niemieckiego oraz znajomością internetu. Tyle umiem co pokoże wnuczek jak odwiedza dziadka.

Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc

Jerzy Solecki

Co do Pańskiego dziadka - 4 pułk strzelców konnych wchodził w skład 35 brygady kawalerii, będącej organiczną brygadą 35 dywizji piechoty w XVII Korpusie. Szlak bojowy dywizji dosyć łatwo prześledzić. Front Wschodni - bitwy pod Gąbinem, Tannenbergiem, I bitwa nad Jeziorami Mazurskimi, potem Front Zachodni - Somma, Arras, Passchendaele i obrona przeciw alianckiej Ofensywie 100-dniowej.

Co do Pańskiego ojca - tu nie jestem na tyle zaznajomiony z armią niemiecką w czasie Wielkiej Wojny, by to ustalić, acz nie wątpię, że na forum się ktoś znajdzie kto ma w tej materii o wiele lepsze pojęcie i pomoże.

Co do Pańskiego dziadka - 4 pułk strzelców konnych wchodził w skład 35 brygady kawalerii, będącej organiczną brygadą 35 dywizji piechoty w XVII Korpusie. Szlak bojowy dywizji dosyć łatwo prześledzić. Front Wschodni - bitwy pod Gąbinem, Tannenbergiem, I bitwa nad Jeziorami Mazurskimi, potem Front Zachodni - Somma, Arras, Passchendaele i obrona przeciw alianckiej Ofensywie 100-dniowej.

Co do Pańskiego ojca - tu nie jestem na tyle zaznajomiony z armią niemiecką w czasie Wielkiej Wojny, by to ustalić, acz nie wątpię, że na forum się ktoś znajdzie kto ma w tej materii o wiele lepsze pojęcie i pomoże.

Witam.

Podziękowania za naprowadzenie.Zaczynam czytać dostępne artykuły w Wikipedii.

Mam zdjęcie dziadka zrobione gdziś na froncie z opisem na odwrotnej stronie

29d7f9d10c5f60fcm.jpg

dawełem opis do tłumaczenia.Wynika z tekstu jak by te zdjęcie było zrobione na terenie Galicji.

Czy jest możliwe, że pułk dziadka pomiedzy frontem wschodnim a zachodnim brał udział w walkach na terenie Galicji.

Jurek Solecki