Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

    • Jarpen Zigrin

      Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

      Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

      Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

      Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Bruno Wątpliwy

Produkty spożywcze, dania i ich nazwy

Rekomendowane odpowiedzi

Ot, chociażby - "ser tylżycki". Interesujące ilu Rodaków spożywając rzeczony, rozmyśla o genezie jego nazwy :) .

Z innej beczki - "musztarda sarepska". Zob. np. wzmiankę o takowej w: T. Lebioda, Niemcy rosyjscy w polityce RFN na tle ich znaczenia w Rosji i relacjach niemiecko-rosyjskich w latach 1763-2003, Wrocław 2004, s. 113.

Może znacie inne ciekawostki w tej (spożywczej) materii?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Tomasz N   

No taka WZ-tka.

(AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

(daję wyraz jaka była dobra)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
gregski   

A zupa rumfordzka?

(W latach osiemdziesiątych hit stołówki przy WSM w Gdynii)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Acz jej historia na ziemiach polskich datuje się na rok 1801, a zwana też była zupą ekonomiczną.

Jej nazwę wywodzi się od hr. Beniamina Rumforda, twórcy domu przemysłowego dla ubogich w Hamburgu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Toć o zupie serwowanej u nas początkowo przez Towarzystwo Przyjaciół Ludzkości pisałem, potem nawet powstało Towarzystwo (dobroczynne) Zupy Rumfordzkiej.

Choć to nie potrawa, ale nazwa wspaniała: "trąbizupka" - tym mianem określano obwoźne, gorące posiłki, które jednak się nie przyjęły w początkach XX wieku w Warszawie.

Kotlet pożarski:

istnieje wiele wersji nazwy. Według jednej nosi ją na cześć Dymitra Pożarskiego, bojara rosyjskiego, który na czele pospolitego ruszenia w 1612 r. wyparł z Moskwy wojska polskie.

Według drugiej jako pierwsza kotlety przyrządzała Daria Pożarska w traktierni w Torżku. Podobno gościł tam kiedyś car Aleksander I, kiedy zabrakło cielęciny, z konieczności zastąpiono ją mięsem drobiowym i ono występuje w przepisie współcześnie. Carowi bardzo smakowały i od tej pory ich sława rozeszła się po całej Rosji.

Jest i akcent polski - nazwę wywodzono od dra. Pomian-Pożarskiego, uczestnika powstania styczniowego. Zesłany na Sybir uciekł i dostał się do Paryża, gdzie założył pierwszą polską restaurację i serwował podobną potrawę.

Carska oliwka:

to taka anegdotyczna opowieść na najbardziej ekskluzywną potrawę.

Bierze się oliwkę tę umieszcza w przepiórce, tę z kolei w innym ptaku, tego w jeszcze większym... itd.itd., kolejne zwierze umieszcza się w wieprzu, tegoż znów w wołu - piecze się to wszystko na wolnym ogniu, po czym wyjmuje się oliwkę i tylko ją podaje na carski stół.

Bodajże przytaczał ją W. Łysiak.

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
gregski   

Chciałem dawkować napięcie ale Secesjonista mnie uprzedził. Podam więc przepis:

Składniki:

  • 1/8 l grochu
  • jarzyny
  • 1 cebula
  • 1/4 kg ziemniaków
  • 6 dag ryżu
  • 6 dag wędzonej słoniny

Opis:

  1. Ugotować groch, przetrzeć przez sito, rozprowadzić wywarem z jarzyn ugotowanych oddzielnie.
  2. Jarzyny poszatkować, włożyć do zupy.
  3. Zasypać ryżem, włożyć pokrajane w kostkę ziemniaki
  4. Gdy się ugotują, okrasić roztopioną słoniną.

Sam Rumford nazywał się Beniamin Thompson. Hrabią Rumford został w nagrodę za swoją działalność a tytuł został wzięty od miejsca urodzenia (dziś Concord) w stanie New Hampshire, USA.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Bez poparcia w tekstach źródłowych, czyli wyłącznie fantazja Bruno W.:

Przypuszczam, że termin colazione mógł oznaczać posiłek jako taki (lub coś koło tego). Stąd prima colazione - śniadanie, seconda colazione - coś, co powszechniej znane jest jako pranzo, czyli drugi posiłek w ciągu dnia, zwany według reguł współczesnego języka polskiego lunchem ;).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Produkty spożywcze o nazwach o dziś zapomnianej, acz nieco historycznej genezie

A- włoszczyzna - kto pamięta za cala te zieleninę w zupach i na stole zawdzięczamy Królowej Bonie :)

B- napoleonka - ciacho o jak najbardziej historycznej nazwie i genezie ( mi blizej nie znanej )

C- śledzie Bismarcka - jw

D- wołowina a la Wellington - jw

F- pierogi Ruskie - jw

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
A- włoszczyzna - kto pamięta za cala te zieleninę w zupach i na stole zawdzięczamy Królowej Bonie

Mit. Znane były u nas i przed Boną. Aczkolwiek stosowane sporadycznie. A i po Bonie przed długi czas się tu nic nie zmieniło.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.